4 Tips Menjalinkan Hubungan Cinta Berbeza Agama

Thinkstockphotos.com

Thinkstockphotos.com

Hati sememangnya tiada batasnya. Pasangan yang menjalinkan hubungan dengan status agama berbeza bukan sedikit pada masa kini. Namun percintaan itu tidak bertahan lama dan akhirnya hubungan mereka terputus ditengah jalan. Bagi mereka yang tetap ingin menjalinkan hubungan cinta berbeza agama, berikut 4 tips menjalinkan hubungan cinta berbeza agama.

1. Hargai Mereka
Hargai pasangan anda. Situasi pada saat ini adalah cinta yang datang tanpa kita minta. Dengan menghargai pasangan kita adalah perkara terbaik yang boleh kita lakukan.

2. Jangan Mengubah Pasangan Kita
Cubaan anda untuk mengubah pasangan kerana ingin kehidupan cinta anda berlanjutan hanya akan menimbulkan rasa pelik. Ini akan menimbulkan rasa menyesal pada pasangan kerana menjalinkan hubungan dengan anda.

3. Berfikirkan Terbuka
Sama seperti hidup dalam sebuah negara yang mempunyai banyak budara dan berbeza agama, maka umumnya kita mempunyai pandangan yang tersendiri. Siapkan diri untuk lebih berfikiran terbuka terhadap perkara sekeliling agar tidak menyinggung antara satu sama lain.

4. Bincangkan Masa Hadapan
Jangan lupa untuk membicarakan masa depan. Kemana hendak dibawa hubungan ini dan bagaimana pandangan anda bertentang keyakinan yang berbeza. Melambatkan proses perbincangan akan membuatkan hubungan anda terombang ambing.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.