Kafein Beri Kesan Negatif Kepada Emosi Kanak-Kanak

Kafein Beri Kesan Negatif Kepada Emosi Kanak-KanakKajian yang dijalankan oleh Kumpulan Pakar Pediatrik Amerika mendapati, kafein memberi kesan negatif terhadap kanak-kanak.

Menurut Profesor Pediatrik daripada Hospital Columbus, Ohio, Dr. Nicole Caldwell, kandungan bahan yang terdapat di dalam kafein bukan sahaja mempengaruhi pola tidur kanak-kanak, malah memburukkan lagi keadaan kanak-kanak terutamanya bagi mereka yang mempunyai masalah kesihatan.

“Sesetengah individu mendakwa kafein mampu menjadikan seseorang berasa tenang. Bagaimanapun pada waktu yang sama, ia memberi kesan negatif terhadap emosi seseorang terutamanya bagi kanak-kanak.

Bukan itu sahaja, bagi kanak-kanak yang memiliki masalah kesihatan, kandaungan kafein amat berbahaya kepada mereka. Ini kerana, kafein dapat meningkatkan kadar denyutan jantung dan tekanan darah secara drastik.” jelasnya.

Tambah Caldwell, berbeza bagi orang dewasa, otak kanak-kanak juga lebih sensitif terhadap kesan pengambilan kafein. 

Disebabkan itu, kanak-kanak yang terdedah kepada kandungan kafein cenderung menjadi hiperaktif, mudah cemas, gugup dan sering mengalami gangguan di sekitar bahagian perut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.